In gehaktbrood zit geen brood
hooguit enkele kruimels
een lepel paneermeel of twee
tot het niet meer kleeft.

Om te beginnen
kleed de ajuin uit,
snij de naakte lagen
in vingerfijne vlokjes.
Laat neerdwarrelen
over het malse gehakt.

Knoflook in duizend stukjes,
fijn vampierenverweer versterkt
en doet het bloed stromen.

Laat het eitje nu maar komen.
Naar buiten gelokt stroomt
het zilver en goud uit de witte grot

Vervolgens; verzamel je kruiden.
Kruiden zijn jouw keuze,
heb je sommige specerijen niet in huis
aarzel dan niet het brood te bereiden
met wat je wel bezit.

Peper en zout voor de basis.
Tijm uit de tuin doet tuimelen,
de smaak zo zuiver dat
de longen ervan zingen.

Speelse specerijen verdiepen de smaak,
een mespunt kaneel brengt het oosten in je mond.
Tegen alle kwaaltjes goed is het gebruik van cayennepeper,
een snufje, niet meer.

Paprikapoeder zet de voeten op de grond
Lepel een lepeltje, theelepeltje
over het vlees heen.

Laat maar raden welke zaden
de combinatie maakt niet uit.
Boordevol, boordevol, boordevol
vitaminen en mineralen
laat de zaden nederdalen.

Betast met gulzige vingers,
kneed en duw en rol.
Kruimel kruimels tot je brood niet meer kleven kan,
vorm een stevige bal, bol, klomp, homp brood.

Doorklief de massa,
laat de honing het brood inglijden.
Liefkoos de kaas de honing in,
sluit de vlezige sneden.

Breng ze tot elkaar.
Masseer boter met je hand de ovenschaal in,
laat het brood daarin rusten,
gun het zijn slaap om op krachten te komen,
30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven.

Het brood knispert zichzelf klaar.
Laat de geuren je van jouw ratio beroven en
zweef mee op een wolk van verlangen.

Kijk hoe het witte vocht zich met golvend goud vermengd.
Smelt smaakvol de sappige bereiding in jouw mond.
©Lyssa Lietar

Advertenties

2 gedachten over “Keukenpoëzie – Gehaktbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s