Foto voor tijdschrift LINDA
Foto voor tijdschrift LINDA ©Annaleen Louwes

Lyssa Lietar. Speelster, spreekster, schrijfster. Ontdek hier alles wat mij bezighoudt, schrijfoefeningen, nieuwe (schrijf) uitdagingen en waar ik te vinden ben voor optredens. (agenda). Blijf op de hoogte door deze website te volgen. (Klik op de volg-knop rechts)

OVER LYSSA
Mijn naam is Lyssa Lietar. Ik ben geboren in Gent- België. Mijn kleurrijke jeugd bracht ik door onder de drie torens van het prachtige Gent en hoewel dat altijd mijn thuishaven zal zijn vond ik het op mijn 24ste hoog tijd om een ander land een kans te geven. Ik verhuisde naar Nederland met zijn vlakke velden en mondige inwoners om er theater te studeren. Ik leef samen met de liefste muzikant (ahum stoere!) en onze twee katten; Wolf en Salvador.

“Leef je leven zoals in de mooie films. Als het regent krijg ik zin om te zoenen en bij het avondeten hoort kaarslicht. (Ook bij frietjes.)”

OVER LYSSA EN HAAR LIEFDE VOOR SCHRIJVEN
Als kind was ik dat meisje dat tijdens de pauze liever binnen bleef om haar huiswerk af te maken of een1 nieuw boek uit te lezen. De zondagen bij mijn grootouders bracht ik lezend door terwijl er klassieke muziek op de achtergrond speelde. Niemand die me dan uit mijn fantasiewereld kon halen. Al zo lang ik mij herinner schrijf ik. Ik volgde verschillende schrijfcursussen, werkte als journalist voor een modeblad en veel van mijn vrije tijd besteed ik aan het ontwikkelen van verhalen of het verbeteren van mijn schrijfstijl.

In 2015 ging ik de leuke uitdaging aan om voor het eerst een roman te schrijven. Verba volent, scripta manent. Dit voelde als thuiskomen en ik besloot vol voor het schrijven te gaan. Na enige voorbereiding werd ik in 2016 aangenomen op de schrijfopleiding Creative Writing bij Artez in Arnhem.

OVER LYSSA EN HAAR LIEFDE VOOR THEATER
Liefde voor taal kreeg ik van mijn mama, liefde voor kunst komt van mijn vaders kant. Maar mijn passie voor theater komt van een generatie verder. Mijn grootouders ontmoetten elkaar namelijk toen ze samen Assepoester ten tonele brachten. Zij Assepoester, hij de prins. Kan het nog romantischer?

Lyssa LietarIk startte zelf met theater toen ik 13 werd en ben nog steeds geregeld op het podium terug te vinden.
Op mijn 18de werd ik misbruikt. Jarenlang heb ik geworsteld om hiermee om te gaan. Toen ik theater studeerde aan de FHK werd ik ernstig geconfronteerd met mijn fysieke blokkaders, maar intussen kreeg dit verhaal een plek op het podium onder de vorm van Powerwijven. Op mijn blogfeed vind je verschillende blogs terug over misbruik, ik geef lezingen en werk geregeld op symposia over misbruik. Het is een onderdeel van mijn leven maar het bepaalt mijn leven niet langer. Ik werd opgevoed tot kritisch denker en uitgedaagd om steeds mijn angsten aan te gaan. Dat heb ik gedaan en overkoepelend zoek en vind ik plezier in alles wat ik doe.

Dit is al een hele hap, maar mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag! Je mag altijd een berichtje sturen via mijn contactpagina.

Liefs, Lyssa

Advertenties

5 gedachten over “Over Lyssa

  1. Hi Lyssa,

    Je blog is echt superleuk geworden! Helemaal je eigen ding nu! Superhandig en interessant ook die schrijfoefeningen:)! Als jij niet aangenomen wordt op die schrijfopleiding dan weet ik het ook niet meer ;o! xoxo

  2. Hallo Lyssa,
    Ik loop al een tijdje rond met het idee een boek of boekje te schrijven. Ik vind het moeilijk om een keuze te maken uit de lessen en mogelijkheden die je aanbied daar ik een specifiek verhaal heb. Graag zou ik daarover met jou in contact komen daar jouw site mij het meest aanspreekt en wat bij mij zou kunnen passen. Ik laat mijn gegevens achter en wacht op een reactie. vriendelijke groet Annemiek Laros

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s