Wanneer ik naar een horrorfilm kijk, roep ik het vaak genoeg: ‘Nee, niet daarheen!’ of ‘ doe dan het licht aan!’

Maar de film zou helemaal niet interessant zijn als het personage het veilig speelt en de politie belt. Bij een boek geldt net hetzelfde, het literaire personage gaat links waar een ‘normaal’ persoon verantwoord rechts zou gaan.

Arie storm haalt in punt 5 het volgende aan:

Het levendige personage is wellicht gebaseerd op echte mensen, maar echte mensen zijn vaak saai en vertonen heel verantwoord gedrag; je zou kunnen zeggen dat personages verdergaan waar mensen ophouden; en het menselijke creëer je vervolgens (onder andere) weer door in personages niet alleen een uiterlijke tegenstelling aan te brengen (zie eerste punt), maar ook een innerlijke tegenstelling; een schrijver zegt dingen over een personage die je ook over mensen kunt zeggen, maar dan is dat wat je over mensen kunt zeggen áltijd verhevigd.

In opdracht 5 gaan we eerst verschillende situaties bedenken. Vervolgens bedenk je wat je zelf zou doen en wat de tegenovergestelde reactie is. Daag jezelf uit tot 15 punten te komen. Het voordeel aan net iets te lang dezelfde oefening doen, is dat je uiteindelijk tot de meeste originele situaties komt. Veel plezier!

Mijn antwoorden op schrijfoefening 4:

  1. Amir uit De Vliegeraar: Als kind is hij eigenlijk een vervelend verwend nest dat zijn vriend/bediende niet goed behandeld. Maar omdat schrijver Khaled Hosseini ook de motieven weergeeft kan je het allemaal plaatsen en leef je ook mee met Amir. Daarnaast zijn zijn handelingen net interessant omdat ze vervelend en uitdagend zijn.
  2. Holden Caulfield uit The catcher in the rye: Holden is een irritante puber die enorm in conflict is met zichzelf en daardoor het conflict met de wereld om zich heen opzoekt.
  3. Hermione uit Harry Potter: Is een betweter maar ook onzeker.
  4. Belle uit Belle en het Beest: Is een vriendelijk meisje maar niet altijd aardig en vaak net pittig. Ze wijst Gaston stevig af (en terecht! 😉 ), ze snauwt het Beest af, ze verzet zich tegen de dorpelingen.
  5. Jo March uit Little Women: eigenzinnig en vurig meisje dat vaak genoeg tegen de schenen van haar moeder schopt en haar eigen weg uitgaat.

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie antwoorden!

Andere oefeningen maken?
Schrijfoefening 1: gespleten personage
Schrijfoefening 2: personage in conflict
Schrijfoefening 3: een duister geheim
Schrijfoefening 4: onaardig personage

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s