IMG_20150911_194434

Het schrijven van een roman kost veel discipline, een beetje talent en een hoop schrijfkennis en oefening.
Elke week wil ik jou uitdagen tot het maken van deze (korte) praktische schrijfoefeningen zodat ook jij uiteindelijk tot een schitterende roman komt.Mijn eigen antwoorden komen steeds de week nadien (bij de volgende oefening) online. Zo kan je een week lang zelf na denken. Het lijkt me leuk te sparren over de antwoorden en ik ben zeer benieuwd naar jouw reacties!

Waarom doe ik zelf deze schrijfopdrachten?
Dit jaar (2015) ging ik de uitdaging aan om een eerste versie van een boek te schrijven in 30 dagen. (50.000 woorden) Uiteindelijk kwam ik tot 35.000, nadien liep ik vast. Toen besloot ik in eerste instantie wat meer te gaan lezen over schrijven en dit in kleine oefeningen praktisch toe te passen. Daarnaast wilde ik veel meer romans gaan lezen om te bestuderen hoe anderen het doen. “Ontdek, imiteer, verbeter.”  Ik stelde een lijst samen met 50! boeken en wil die graag tegen eind 2016 uitgelezen hebben.


Waar komen de oefeningen vandaan?
Als eerste schrijfboek kocht ik Het schrijven van een roman – Levensechte personages, overtuigende decors en beeldend taalgebruik van Arie Storm. Daarin ontdek ik allerlei praktische tips voor het verbeteren van mijn schrijfstijl. Ik leer zelf het beste door deze tips concreet toe te passen. Ik vervorm de tips tot oefeningen en het lijkt me dat dit interessant is voor veel schrijvers, dus ik deel de oefeningen graag met jou.

IMG_20150911_194916
Aan de slag!

We beginnen met het ontwikkelen van levendige personages, onontbeerlijk in elk verhaal. Arie Storm geeft 14 punten waaraan een literair personage moet voldoen om levendig, energiek en boeiend te zijn.

Punt 1 is: Het personage is gespleten: de kleding aan de bovenste helft van zijn lichaam is bijvoorbeeld heel netjes (keurig jasje, keurige das), en zijn broek en schoenen zijn heel slonzig. Is zijn leven op een vergelijkbare manier gespleten?

Ik daag mezelf en jou graag uit om 20 (ja, twintig!) voorbeelden te geven van een ‘gespleten persoonlijkheid’.
Ik geef er jou graag drie om je op weg te helpen:

 1. Ziet er netjes uit (gekleed)                   <->    woont in een super rommelig huis
 2. is altijd chagrijnig tegen mensen        <->    altijd zeer lief tegen dieren
 3. heeft een hekel aan dieren                    <->    is zeer milieubewust
 4.  ….. het is aan jou!

Klik hier voor mijn antwoorden op schrijfoefening 1

Ga meteen verder met schrijfoefening 2!

Dit is voor mij ook een leerproces dus ik hoor het graag als je ergens je twijfels bij hebt.

Veel plezier!

Liefs, Lyssa

 

Advertenties

3 gedachten over “Schrijfoefening 1: Gespleten personage

 1. Hi Lyssa, vorige week prikkelde je me met deze schrijfopdracht… Dus samen met mijn schrijfmaatje ging ik aan de slag. Onze creatieve gedachten gingen van heel klein naar grotere verhalen, dit is uiteindelijk mijn top 3 geworden (in willekeurige volgorde):
  > een dictator met harde en moordlustige hand die zijn My Little Pony’s bewaart in een geheim afgesloten kamertje
  > James Bond die -na dag vol actie en vrouwen- thuis komt bij zijn bejaarde moeder die hem erop wijst dat ie wat te laat is voor het eten en zachtjes zucht dat ze zijn verschroeide kleren wel weer wast
  > de FC-hooligan die pastelkleurige spreien haakt voor het kindertehuis

 2. Hey, hier is mijn poging!

  1. Heel vriendelijk – hekel aan mensen
  2. Altijd beleefd – vloekt veel
  3. Onzeker – grote mond
  4. Atletisch – onhandig
  5. Stil – zingt in band
  6. Drinkt – Moslim
  7. Slim – haat school
  8. Sociaal – introvert
  9. Scherp gekleed – arm
  10. Blij – pessimist
  11. Nerd – soldaat
  12. Roker – sporter
  13. Dik – gezonde eter
  14. Crimineel – lief tegen kinderen
  15. Vrouwenhater – moederskind
  16. Haat verandering – reist veel
  17. Smetvrees – vuilnisman
  18. Schrijver- leest niet
  19. Diepzinnig – houdt van toilethumor
  20. Staat klaar voor vrienden – eenzaam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s